Sealogic offers ocean freight logistic services
Sealogic offers warehousing services
Sealogic offers air freight logistic services
Sealogic oilrig
Sealogic offers courier services
Sealogic offers ocean freight logistic services

Verbrede en verdiepte Panamakanaal geopend

Bron: transport-online.nl

PANAMA-STAD – Het verbrede en verdiepte Panamakanaal is zondag in gebruik genomen. In aanwezigheid van staatshoofden, regeringsleiders en ministers opent Panama het kanaal tussen de Stille en de Atlantische Oceaan iets later met een officiële bijeenkomst. Namens Nederland is vice-premier Lodewijk Asscher aanwezig.

Vorig jaar werd 960 miljoen kubieke meter vracht door het kanaal vervoerd, een record. Door de verbreding kan nu jaarlijks met 1,7 miljard kubieke meter vracht tussen de twee oceanen worden gevaren. De enorme schepen in het oude kanaal konden maximaal 5000 scheepscontainers vervoeren, de nieuwe zogeheten Panamaxes kunnen 13.000 containers dragen.

Aan de verbreding en verdieping van het kanaal is sinds 2007 gewerkt. De kosten bedragen omgerekend meer dan 5 miljard euro. Het Nederlandse ingenieursbureau IV-Groep ontwierp de deuren van de nieuwe sluizen.

Een Chinees containerschip was het eerste vaartuig dat de vernieuwde versie van het kanaal bevoer. Het eerste ongeval was ook snel een feit. Negentien mensen raakten gewond door een aanvaring tussen een sleper en een privévaartuig nabij de havenstad Balboa.

Back to news